Ακράτεια Κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων είναι ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζουν ένας στους δώδεκα ενήλικες. Η αδυναμία ελέγχου του εντέρου οδηγεί στην απώλεια αερίων ή κοπράνων με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ατόμων

Αίτια της ακράτειας κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να έχει πολλά αίτια:

 • δυσκοιλιότητα
 • βλάβη των μυών του σφιγκτήρα
 • βλάβη των νεύρων
 • απώλεια της ικανότητας αποθήκευσης κοπράνων στο ορθό
 • διάρροια
 • δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της ακράτειας κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα προκαλεί τη συσσώρευση στο ορθό ογκωδών και σκληρών κοπράνων. Στην περίπτωση αυτή είναι ενδεχόμενο υδαρή κόπρανα να διαρρεύσουν γύρω από τα σκληρά.
Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί επίσης αδυναμία στους μυς του Πυελικού Εδάφους καθιστώντας έτσι δύσκολη τη συγκράτηση των κοπράνων στο ορθό.

Βλάβη των σφιγκτήρων

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να οφείλεται στον τραυματισμό ενός ή και των δύο σφιγκτήρων στην απόληξη του ορθού. Οι υγιείς σφιγκτήρες μπορούν να συγκρατούν τα κόπρανα, αλλά, όταν τραυματίζονται, δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να εκτελέσουν τη λειτουργία τους και έτσι μπορούν να ξεφύγουν κόπρανα. Στις γυναίκες ο τραυματισμός συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου τοκετού. Η χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί επίσης να τραυματίσει τους σφιγκτήρες.

Βλάβη των νεύρων

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να προκληθεί από βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τους σφιγκτήρες ή την αισθητικότητα του ορθού.
Βλάβη στα νεύρα μπορεί να προκληθεί από τον τοκετό, τη δυσκοιλιότητα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μια αναπηρία λόγω τραυματισμού ή από ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα (π.χ. διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας).

Απώλεια της ικανότητας αποθήκευσης κοπράνων στο ορθό

Σε κανονικές συνθήκες το ορθό διατείνεται ώστε να συγκρατήσει τα κόπρανα μέχρι να επισκεφθεί κανείς την τουαλέτα. Ωστόσο, μια χειρουργική επέμβαση στο ορθό, η ακτινοθεραπεία ή μια φλεγμονώδης εντερική νόσος μπορεί να προκαλέσουν ουλές που καθιστούν τα τοιχώματα του ορθού λιγότερα ελαστικά. Στην περίπτωση αυτή το ορθό δεν μπορεί να διαταθεί ώστε να συγκρατήσει τα κόπρανα με αποτέλεσμα να προκληθεί ακράτεια. Μια φλεγμονώδης εντερική νόσος μπορεί επίσης να ερεθίσει τα τοιχώματα του ορθού αφαιρώντας του την ικανότητα να συγκρατεί τα κόπρανα.

Διάρροια

Η διάρροια ελέγχεται πιο δύσκολα από τα στερεά κόπρανα, διότι γεμίζει το ορθό με κόπρανα με μεγάλη ταχύτητα.

Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους

Διάφορες δυσλειτουργίες των μυών και νεύρων του πυελικού εδάφους ενδέχεται να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων. Π.χ.:

 • αδυναμία να αισθανθεί κανείς την ύπαρξη κοπράνων στο ορθό
 • μειωμένη δυνατότητα δραστηριότητας των μυών του Πυελικού Εδάφους
 • πρόπτωση του ορθού στον κόλπο (ορθοκήλη)
 • γενική αδυναμία του Πυελικού Εδάφους
 • τραυματισμός κατά τον τοκετό

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε συντηρητικά την ακράτεια των κοπράνων ?

Η καλή λειτουργία των μυών του Πυελικού Εδάφους σε συνδυασμό με την καλή κίνηση του διαφράγματος ενεργοποιεί τους σφιγκτήρες του ορθού, παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στο έντερο, βελτιώνοντας την αισθητικότητα της περιοχής διά μέσου της καλής αιματικής και λεμφικής ροής.

Η εξειδικευμένη Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση της Ακράτειας των Κοπράνων περιλαμβάνει

Οι μύες του πυελικού εδάφους αξιολογούνται ως προς τον μυϊκό τους τόνο, τη δύναμη, την αντοχή τους. Το διάφραγμα και το έντερο αξιολογούνται ως προς την κινητικότητα τους.

Ειδικά προγράμματα μετρούν τις συσπάσεις των μυών, ενώ ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις για τον συντονισμό, την ενδυνάμωση του ορθού και τη βελτίωση της ευαισθησίας του. Η βιοανάδραση με τη βοήθεια της απεικόνισης δείχνει πώς λειτουργούν οι μύες, αν οι ασκήσεις εκτελούνται σωστά και αν οι μύες ενδυναμώνονται πραγματικά.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενή και στη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Η κακή αναπνοή, η περιορισμένη διαφραγματική κίνηση θα επηρεάσει τον μυϊκό τόνο των μυών του Πυελικού Εδάφους και την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας αδυναμία με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στην κίνηση των μυών του Πυελικού Εδάφους και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος (έντερο, διάφραγμα, κύστη). Το έντερο συνδέεται άμεσα διά μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με το Πυελικό Έδαφος.

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση και την επαναδραστηριοποίηση των μυών μέσα από ειδικές ασκήσεις.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στους ασθενείς που έχουν πολύ αδύναμους μύες του Πυελικού Εδάφους.

Σε αυτό το στάδιο, το έντερο επανεκπαιδεύεται ώστε να ελέγχεται η λειτουργία του και να κενώνεται μια ορισμένη ώρα της ημέρας. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής που θα κρατήσουν το έντερο στην «καλύτερή του φόρμα».

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας- Πυελικού Εδάφους με μακρόχρονη εξειδίκευση και πλούσια κλινική εμπειρία αντιμετωπίζει την Ακράτεια Κοπράνων με ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης της λειτουργίας των μυών του Πυελικού Εδάφους και του Εντέρου.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

πονος-υστερεκτομη

Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή) Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο) Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές…

Οσφυο- Πυελικός πόνος στην Eγκυμοσύνη

Συμβουλές για τον Οσφυο- Πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της Eγκυμοσύνης

Ο Οσφυο- Πυελικός Πόνος (PGP) επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται τις αρθρώσεις της πυελικής σας ζώνης όπως απεικονίζονται στην φωτογραφία. Συμπτώματα συχνά αναφέρονται στην ηβική σύμφυση κάτω από την κοιλιά, στην μια πλευρά της οσφύος ή και τις δύο, στο γλουτό ή και κάποιες φορές σε ολόκληρο το πόδι.…

woman-2609115_1280

Χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

Ένας σημαντικός πληθυσμός ασθενών με ουρολογικά, γυναικολογικά και προβλήματα του ορθού παρουσιάζουν άγνωστης αιτιολογίας πόνο στο πυελικό έδαφος ή/και το ουροποιητικό/γεννητικό σύστημα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει το σύνθετο χαρακτήρα, την αιτιοπαθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου (ΧΠΠ) και να αναλύσει όλα τα χρήσιμα για την κλινική πράξη στοιχεία που αφορούν…