Ακράτεια Ούρων στις Γυναίκες, ένα Πρόβλημα με Λύση

Μήπως ο βήχας, το φτάρνισμα ή το γέλιο σας προκαλούν απώλεια ούρων;

Έχετε παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ή όταν περπατάτε γρήγορα; Αν ναι, αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακράτειας.

Η ακράτεια είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζουν τέσσερις στις δέκα γυναίκες. Κάθε γυναίκα ωστόσο είναι μια διαφορετική περίπτωση, για την οποία η απώλεια ούρων σχετίζεται με διαφορετικές καταστάσεις.


Πιο συχνές μορφές ακράτειας αποτελούν:

  • Η ακράτεια από προσπάθεια, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια φυσιολογικών δραστηριοτήτων, όπως βήχας, φτέρνισμα, γέλιο, ανέβασμα σκάλας, τρέξιμο, άσκηση.
  • Η ακράτεια από έπειξη, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει τόσο έντονη και συχνή επιθυμία για ούρηση που κανείς χάνει ούρα επειδή δεν προλαβαίνει να βρεθεί αμέσως σε τουαλέτα.
  • Η μικτή μορφή ακράτειας, όπου συνυπάρχουν οι δύο παραπάνω μορφές.

Ακράτεια: τι προεκτάσεις έχει στη ζωή μας

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας ούρων συχνά αποφεύγουν να το αποδεχτούν και καλύπτουν πρόσκαιρα την κατάσταση χρησιμοποιώντας σερβιέτες ή πάνες. Η σταδιακή επιδείνωση που συνήθως παρουσιάζει το φαινόμενο, όμως, τις αναγκάζει να περιθωριοποιηθούν. Ειδικά γυναίκες με έντονη κοινωνική ή επαγγελματική ζωή χάνουν την αυτοπεποίθηση τους από φόβο μήπως το πρόβλημά τους γίνεται αισθητό από τους γύρω τους.

Υπάρχει λύση;

Η επιστημονική έρευνα και η κλινική εμπειρία μάς έχουν δείξει πως η σωστή αποκατάσταση των μυών του Πυελικού Εδάφους μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με ποσοστό βελτίωσης μέχρι 97%.

«Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση της Ακράτειας και προτείνεται από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς υγείας, καθώς εγγυάται πολύ καλά αποτελέσματα.» International Continence Society (ICS)

Η εξειδικευμένη Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση της Ακράτειας περιλαμβάνει:

Οι μύες του πυελικού εδάφους αξιολογούνται με δακτυλική κολπική εξέταση ως προς τον μυϊκό τους τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητα επιστράτευσής τους .

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση και την επαναδραστηριοποίηση των μυών μέσα από ειδικές ασκήσεις

Η κακή αναπνοή, η περιορισμένη διαφραγματική κίνηση θα επηρεάσει τον μυϊκό τόνο των μυών του Πυελικού Εδάφους, προκαλώντας αδυναμία των μυών με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στην κίνηση των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος (έντερο, διάφραγμα, κύστη, μήτρα, ). Το Πυελικό Έδαφος συνδέεται άμεσα διά μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με τα σπλαχνικά όργανα.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενή και στη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Επιτρέπει στην ασθενή να συνειδητοποιήσει και να ελέγξει τους κατάλληλους μύες, να βελτιώσει τον τρόπο άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους και να μειώσει την υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στις ασθενείς που έχουν πολύ αδύναμους μύες του Πυελικού Εδάφους.

Σε αυτό το στάδιο, η ουροδόχος κύστη επανεκπαιδεύεται ώστε να απαλλαγεί η κύστη από τις «κακές» της συνήθειες. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής που θα κρατήσουν την κύστη στην «καλύτερή της φόρμα».

Ανώδυνα και αποτελεσματικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αίσθηση της απώλειας ούρων και να νιώσετε ξανά ελεύθερη δίχως τη χρήση σερβιέτας.

Αποκατάσταση του Πυελικού Εδάφους

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στην αποκατάσταση του Πυελικού Εδάφους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ακράτειας με εξειδικευμένο πρόγραμμα επανεκπαίδευσής της λειτουργίας των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Ο ρόλος του πυελικού εδάφους στην εγκράτεια ούρων και στην υποστήριξη των πυελικών οργάνων

Ακράτεια ούρων – Ασκήσεις πυελικού εδάφους για γυναίκες

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…