Ακράτεια στους άνδρες

Ακράτεια στους Άνδρες μετά από Ριζική Προστατεκτομή

H ακράτεια ούρων μετά από Ριζική Προστατεκτομή είναι ένα συνηθισμένο κλινικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Η επανεκπαίδευση των μυών του Πυελικού Εδάφους για την αντιμετώπιση της Ακράτειας συστήνεται από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας ως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Η επιστημονική έρευνα και η κλινική εμπειρία δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ποσοστό βελτίωσης μέχρι 87%.

Ποιοι είναι οι μύες του Πυελικού Εδάφους;

Ακράτεια Ούρων στους άνδρεςΟι μύες του Πυελικού Εδάφους βρίσκονται στη βάση της λεκάνης, εκτείνονται σαν μια «αιώρα» από τον κόκκυγα μέχρι το ηβικό οστό μπροστά, παρέχοντας υποστήριξη στον προστάτη και την κύστη. Η σχέση της ουρήθρας με τους μύες του Πυελικού Εδάφους είναι σημαντική, η ουρήθρα όπως και το ορθό έντερο περνάει μέσα από αυτούς. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια των ούρων, αφού, όταν δραστηριοποιούνται, ενεργοποιούν αυτόματα τον σφιγκτήρα της ουρήθρας εμποδίζοντας την απώλεια ούρων.

 

 

Πότε αρχίζει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των μυών του Πυελικού Εδάφους;

Μελέτες της τελευταίας δεκαετίας προτείνουν την έναρξη του προγράμματος άσκησης των μυών 4-6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την καλύτερη βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, κάθε ασθενής μετά την απομάκρυνση του καθετήρα και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ακράτειας του θα πρέπει να ακολουθήσει ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης των μυών του Πυελικού Εδάφους για να εξασφαλίσει εγκράτεια στο μέλλον.

(οι μύες του πυελικού εδάφους αξιολογούνται ως προς τον μυϊκό τους τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητα επιστράτευσής τους).

Επιτρέπει στον ασθενή να συνειδητοποιήσει και να ελέγξει τους κατάλληλους μύες, να βελτιώσει τον τρόπο άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους και να μειώσει την υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενή και στη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Η κακή αναπνοή, η περιορισμένη διαφραγματική κίνηση θα επηρεάσει τον μυϊκό τόνο των μυών του Πυελικού Εδάφους, προκαλώντας αδυναμία των μυών με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στην κίνηση των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση και την επαναδραστηριοποίηση των μυών μέσα από ειδικές ασκήσεις.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος (έντερο, διάφραγμα, κύστη, προστάτη). Το Πυελικό Έδαφος συνδέεται άμεσα διά μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με τα σπλαχνικά όργανα.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στους ασθενείς που έχουν πολύ αδύναμους μύες του Πυελικού Εδάφους.

Σε αυτό το στάδιο, η ουροδόχος κύστη επανεκπαιδεύεται ώστε να απαλλαγεί η κύστη από τις «κακές» της συνήθειες. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής που θα κρατήσουν την κύστη στην «καλύτερή της φόρμα».

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας- Πυελικού Εδάφους με μακρόχρονη εξειδίκευση και πλούσια κλινική εμπειρία στο θέμα της Ακράτειας αντιμετωπίζει και το συγκεκριμένο πρόβλημα με ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης της λειτουργίας των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Ακράτεια στους άνδρες μετά από ολική προστατεκτομή

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

πονος-υστερεκτομη

Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή) Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο) Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές…

Οσφυο- Πυελικός πόνος στην Eγκυμοσύνη

Συμβουλές για τον Οσφυο- Πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της Eγκυμοσύνης

Ο Οσφυο- Πυελικός Πόνος (PGP) επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται τις αρθρώσεις της πυελικής σας ζώνης όπως απεικονίζονται στην φωτογραφία. Συμπτώματα συχνά αναφέρονται στην ηβική σύμφυση κάτω από την κοιλιά, στην μια πλευρά της οσφύος ή και τις δύο, στο γλουτό ή και κάποιες φορές σε ολόκληρο το πόδι.…

woman-2609115_1280

Χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

Ένας σημαντικός πληθυσμός ασθενών με ουρολογικά, γυναικολογικά και προβλήματα του ορθού παρουσιάζουν άγνωστης αιτιολογίας πόνο στο πυελικό έδαφος ή/και το ουροποιητικό/γεννητικό σύστημα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει το σύνθετο χαρακτήρα, την αιτιοπαθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου (ΧΠΠ) και να αναλύσει όλα τα χρήσιμα για την κλινική πράξη στοιχεία που αφορούν…