Ακράτεια στους άνδρες

Ακράτεια στους Άνδρες μετά από Ριζική Προστατεκτομή

H ακράτεια ούρων μετά από Ριζική Προστατεκτομή είναι ένα συνηθισμένο κλινικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Η επανεκπαίδευση των μυών του Πυελικού Εδάφους για την αντιμετώπιση της Ακράτειας συστήνεται από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας ως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Η επιστημονική έρευνα και η κλινική εμπειρία δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ποσοστό βελτίωσης μέχρι 87%.

Ποιοι είναι οι μύες του Πυελικού Εδάφους;

Ακράτεια Ούρων στους άνδρεςΟι μύες του Πυελικού Εδάφους βρίσκονται στη βάση της λεκάνης, εκτείνονται σαν μια «αιώρα» από τον κόκκυγα μέχρι το ηβικό οστό μπροστά, παρέχοντας υποστήριξη στον προστάτη και την κύστη. Η σχέση της ουρήθρας με τους μύες του Πυελικού Εδάφους είναι σημαντική, η ουρήθρα όπως και το ορθό έντερο περνάει μέσα από αυτούς. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια των ούρων, αφού, όταν δραστηριοποιούνται, ενεργοποιούν αυτόματα τον σφιγκτήρα της ουρήθρας εμποδίζοντας την απώλεια ούρων.

 

 

Πότε αρχίζει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των μυών του Πυελικού Εδάφους;

Μελέτες της τελευταίας δεκαετίας προτείνουν την έναρξη του προγράμματος άσκησης των μυών 4-6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την καλύτερη βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, κάθε ασθενής μετά την απομάκρυνση του καθετήρα και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ακράτειας του θα πρέπει να ακολουθήσει ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης των μυών του Πυελικού Εδάφους για να εξασφαλίσει εγκράτεια στο μέλλον.

(οι μύες του πυελικού εδάφους αξιολογούνται ως προς τον μυϊκό τους τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητα επιστράτευσής τους).

Επιτρέπει στον ασθενή να συνειδητοποιήσει και να ελέγξει τους κατάλληλους μύες, να βελτιώσει τον τρόπο άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους και να μειώσει την υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενή και στη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Η κακή αναπνοή, η περιορισμένη διαφραγματική κίνηση θα επηρεάσει τον μυϊκό τόνο των μυών του Πυελικού Εδάφους, προκαλώντας αδυναμία των μυών με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στην κίνηση των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση και την επαναδραστηριοποίηση των μυών μέσα από ειδικές ασκήσεις.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος (έντερο, διάφραγμα, κύστη, προστάτη). Το Πυελικό Έδαφος συνδέεται άμεσα διά μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με τα σπλαχνικά όργανα.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στους ασθενείς που έχουν πολύ αδύναμους μύες του Πυελικού Εδάφους.

Σε αυτό το στάδιο, η ουροδόχος κύστη επανεκπαιδεύεται ώστε να απαλλαγεί η κύστη από τις «κακές» της συνήθειες. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής που θα κρατήσουν την κύστη στην «καλύτερή της φόρμα».

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας- Πυελικού Εδάφους με μακρόχρονη εξειδίκευση και πλούσια κλινική εμπειρία στο θέμα της Ακράτειας αντιμετωπίζει και το συγκεκριμένο πρόβλημα με ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης της λειτουργίας των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Ακράτεια στους άνδρες μετά από ολική προστατεκτομή

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…