Εγκυμοσύνη και Οσφυο-Πυελικός (Pelvic girdle pain)

Ο μυοσκελετικός πόνος στην περιοχή της οσφύος και της λεκάνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά το 50% των γυναικών.
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους συνδέσμους που συνδέουν τα οστά τη λεκάνης και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης με συνέπεια να χάνεται η σταθερότητα. Η αλλαγή της στάσης εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβρύου, οι ασταθείς αρθρώσεις της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης και οι αλλαγές στο κέντρο βάρους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πόνο και ταλαιπωρία.
Ο πόνος αρχίζει συνήθως τις πρώτες εβδομάδες και διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα με περιορισμούς στη κίνηση στο τέλος του 2ου τριμήνου και στο 3ου τρίμηνου. Ο πόνος είναι συχνά μονόπλευρος στην ιερολαγόνια άρθρωση και μπορεί να αναφέρεται στον γλουτό. Επίσης μπορεί να μεταφέρεται από τη μία πλευρά στην άλλη ή να συνοδεύεται από πόνο στην οσφύ ή πόνο μπροστά στην πύελο στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης.ή πονο στους γλουτούς.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πόνο;

Για τη θεραπεία είναι πολύ σημαντική η κατανόηση των αλλαγών στο σώμα σας που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση του πόνου.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στη σπονδυλική στήλη και την πυελική περιοχή αντιμετωπίζει τον οσφυο-πυελικό πόνο με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Αν το κέντρο του βάρους σας αλλάζει και η κοιλιά διογκώνεται, η σωστή στάση είναι το κλειδί για να ελέγξετε τον πόνο.

  • Η επανεκπαίδευση της σωστής στάσης σώματος της εγκύου με τη δραστηριοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους μαζί με τους εν βάθει κοιλιακούς μπορεί να υποστηρίξει τις αρθρώσεις της πυέλου και της σπονδυλικής στήλης λειτουργώντας ως ένας καλός υποστηρικτικός κορσές και να εμποδίσουν τον πόνο.
  • Χειροπρακτικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων και μυών ανακουφίζουν τον πόνο σας.
  • Η μέθοδος Clinical Pilates εφαρμοσμένο από τους φυσικοθεραπευτές μπορεί να σας προσφέρει μια ικανοποιητική ομάδα ασκήσεων για την πρόληψη και την αποκατάσταση του οσφυο-πυελικού πόνου. Το Clinical Pilates συστήνεται από όλους τους οργανισμούς υγείας ως η πιο αξιόπιστη μέθοδος άσκησης για τις εγκύους.
  • Επίσης μια σειρά προτάσεων για το πώς πρέπει να κινείστε, να κάθεστε, να εργάζεστε ή τι πρέπει να αποφεύγετε μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου σας.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…