Εγκυμοσύνη: Τοκετός & Πυελικό Έδαφος

Ο τοκετός επηρεάζει το πυελικό έδαφος;

Οι μύες του πυελικού εδάφους συχνά γίνονται αδύναμοι εξαιτίας φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κυρίως μετά τον τοκετό εξαιτίας του φυσιολογικού τους τραυματισμού.

Περισσότερες από τις μισές εγκύους γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα ακράτειας ούρων, τα οποία παρατείνονται και μετά τον τοκετό και χειροτερεύσουν με το πέρασμα του χρόνου. Οι κλινικές μελέτες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό ακράτειας 19% σε γυναίκες με ένα παιδί, 25% σε γυναίκες με δύο παιδιά και 33% με τρία και παραπάνω παιδιά.

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προλάβουν τη βλάβη του πυελικού εδάφους;

Η επιστημονική έρευνα και η κλινική εμπειρία μας έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ή τα συμπτώματα της ακράτειας τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τον τοκετό σε γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη εγκυμοσύνη τους.

Ένα δυνατό πυελικό έδαφος είναι η καλύτερη πρόληψη για την ακράτεια.

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό μπορούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη του πυελικό εδάφους;

Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό μπορεί να έχει θετική επίδραση. Μια πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η ακράτεια αυξάνεται στη διάρκεια των 12 χρόνων μετά τον πρώτο τοκετό και ότι το 47% των γυναικών έχει κάποιον βαθμό ακράτειας. Επίσης, εάν η ακράτεια επιμένει μετά τον τοκετό, χρειάζεται οπωσδήποτε πρόγραμμα άσκησης για την αποκατάστασή της. Το πέρασμα των χρόνων επιδεινώνει και δεν εξαλείφει τα συμπτώματα της ακράτειας.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…