Προπτώσεις των Πυελικών Οργάνων

thesi-pielikon-organonΤι σημαίνει πρόπτωση των πυελικών οργάνων
Πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο) σημαίνει τη μετακίνηση ενός η περισσοτέρων οργάνων προς τα κάτω μέσα στο τοίχωμα του κόλπου. Σε ορισμένες γυναίκες το τοίχωμα του κόλπου εκτοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και έχουμε πτώση των πυελικών οργάνων (μήτρας, έντερο ή κύστη) μέσα σε αυτόν και σε μερικές περιπτώσεις έξω από το άνοιγμα του κόλπου.

Είδη Προπτώσεων

– πρόπτωση της μήτρας (πτώση της μήτρας μέσα στον κόλπο)

001

– πρόπτωση της κύστης ή κυστεοκήλη (πτώση της κύστης στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου)

002

– πρόπτωση εντέρου ή ορθοκήλη (πτώση του εντέρου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου)

003

Ποιες είναι οι αιτίες των προπτώσεων ?

004Η στήριξη των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο) εξασφαλίζεται από το πυελικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα από τους μύες του πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια σύνθετη μυοσκελετική δομή, που αποτελείται από συνδέσμους, περιτονίες και μια ομάδα σημαντικών γραμμωτών μυών.

Αυτοί οι μύες ονομάζονται μύες του πυελικού εδάφους και βρίσκονται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης και του κόκκυγα. Η σωστή λειτουργία του εξασφαλίζει τη φυσιολογική θέση των πυελικών οργάνων στην πύελο της γυναίκας. Διάφορες φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις στη διάρκεια της ζωής της γυναίκας (όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, διάφορες γυναικολογικές επεμβάσεις, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα και η κακή φυσική κατάσταση ) μπορούν να βλάψουν αυτούς τους μύες και να τους κάνουν να χάσουν την υποστηρικτική ικανότητα.

005

Γι αυτό τον λόγο το τοίχωμα του κόλπου εκτοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και έχουμε πτώση ενός ή περισσοτέρων πυελικών οργάνων μέσα σε αυτόν και σε μερικές περιπτώσεις έξω από το άνοιγμα του κόλπου.

Συμπτώματα των προπτώσεων

Πολλές φορές μολονότι η πρόπτωση δεν είναι πολύ σοβαρή (1ου -2ου βαθμού), εν τούτοις συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα αντίστοιχα με το είδος της πρόπτωσης όπως:

• αίσθημα βάρους στον κόλπο 
• πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πίσω στην οσφύ 
• ορατή διόγκωση στην είσοδο του κόλπου 
• ακράτεια ούρων
• διστακτικότητα στην ούρηση 
• αίσθημα ατελούς εκκένωσης της κύστης
• δυσκολία τοποθέτησης ταμπόν στον κόλπο
• ακράτεια κοπράνων
• δυσκολία κένωσης του εντέρου 
• αδυναμία ελέγχου διαφυγής αερίων
• πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
• δυσκολία διείσδυσης κατά τη συνουσία
• ακράτεια κατά τη συνουσία 
• μείωση της ερωτικής επιθυμίας και ευχαρίστησης.

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ύστερα από παρατεταμένη όρθια θέση ή μεταφορά βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση των πυελικών οργάνων

Μετά τη διάγνωση και την έγκριση του γυναικολόγου συνιστάται συντηρητική θεραπεία,   δηλ.  η αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους. Πολλές φορές οι γυναίκες καθοδηγούνται να κάνουν ασκήσεις μόνες τους με προφορικές οδηγίες ή με οδηγίες που ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο. Οι ασκήσεις χωρίς αξιολόγηση από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια και καθοδήγηση μπορεί όμως να είναι βλαβερές και να επιδεινώσουν την πρόπτωση. Η επιστημονική έρευνα μας πληροφορεί ότι το 50% των γυναικών δεν είναι ικανές να συσπάσουν το πυελικό τους έδαφος και στην προσπάθεια αυτή κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προπτώσεων  με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια  και η διόρθωση της στάσης του σώματος προτείνονται ως συντηρητική θεραπεία σε προπτώσεις 1ου και 2ου βαθμού, καθώς και μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις αποκατάστασης των προπτώσεων.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Ωστόσο υπάρχουν οι ειδικές ασκήσεις που ταιριάζουν περισσότερο σε σας. Το πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο και έχει άμεση σχέση με τη σοβαρότητα της πρόπτωσης και τα συνοδά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα με παρεμβάσεις όπως:

 • Αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους
  01
 • Επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους (PFMT)
  02
 • Επανεκπαίδευση της κύστης (Bladder training)
  ScreenShot008
 • Βιοανάδραση (Biofeedback)
  04
 • Υπέρηχος Πραγματικού Χρόνου (URT)
  05
 • Ηλεκτρομυϊκή διέγερση (NMS)
  06

Ανώδυνα και αποτελεσματικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αίσθηση του βάρους στον κόλπο σας και να νιώσετε ξανά ελεύθερο και δυνατό τον κόλπο σας.

Ο ρόλος του πυελικού εδάφους στην εγκράτεια ούρων

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…