Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων μετά τον Τοκετό

Πολλές νέες μητέρες μετά τον τοκετό έρχονται αντιμέτωπες με ένα άγνωστο και δύσκολο πρόβλημα: την πρόπτωση των πυελικών οργάνων.

Τι σημαίνει πρόπτωση των πυελικών οργάνων
Πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο ) σημαίνει τη μετακίνηση ενός η περισσοτέρων οργάνων προς τα κάτω μέσα στο τοίχωμα του κόλπου. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει μετά τον τοκετό και παραμένει με έντονα συμπτώματα. Άλλες φορές είναι πρόσκαιρο, ωστόσο είναι μια ένδειξη για μελλοντικά προβλήματα προπτώσεων και θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Είδη Προπτώσεων

– πρόπτωση της μήτρας (πτώση της μήτρας μέσα στον κόλπο)

001

– πρόπτωση της κύστης ή κυστεοκήλη (πτώση της κύστης στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου)

002

– πρόπτωση εντέρου ή ορθοκήλη (πτώση του εντέρου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου)

003

Ο ρόλος του πυελικού εδάφους στην εγκράτεια ούρων

Ποιες είναι οι αιτίες των προπτώσεων ?

Η στήριξη των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο) εξασφαλίζεται από το πυελικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα από τους μύες του πυελικού εδάφους.

005

Κατά τον τοκετό οι μύες του πυελικού εδάφους διατείνονται πέραν των φυσιολογικών ορίων και σε συνδυασμό με το βάρος του μωρού πολλές φορές τραυματίζονται, γίνονται περισσότερο αδύναμοι και μετακινούνται από την φυσιολογική τους θέση.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μύες του πυελικού εδάφους συχνά γίνονται αδύναμοι εξαιτίας φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών και της μηχανικής πίεσης που ασκείται από το βάρος του εμβρύου.

Γι’ αυτούς τους λόγους χάνουν την υποστηρικτική τους ικανότητα, το τοίχωμα του κόλπου εκτοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και έχουμε πτώση ενός ή περισσοτέρων πυελικών οργάνων μέσα σε αυτόν και σε μερικές περιπτώσεις έξω από το άνοιγμα του κόλπου. Επιπλέον παράγοντες που συνηγορούν στις προπτώσεις των πυελικών οργάνων είναι

 • ένας δύσκολος τοκετός
 • το βάρος του μωρού
 • οι πολλοί τοκετοί
 • η προϋπάρχουσα αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους
 • η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος
 • η χρόνια δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα των προπτώσεων μετά τον τοκετό

Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και η πρόπτωση διαπιστώνεται από την εξέταση του γυναικολόγου. Άλλες φορές εμφανίζονται συμπτώματα όπως

 • αίσθημα βάρους στον κόλπο
 • πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πίσω στην οσφύ
 • ορατή διόγκωση στην είσοδο του κόλπου
 • δυσκολία τοποθέτησης ταμπόν στον κόλπο

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ύστερα από παρατεταμένη όρθια θέση ή μεταφορά βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μετά τον τοκετό

Μετά τη διάγνωση και την έγκριση του γυναικολόγου συνιστάται η αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους.

Πολλές φορές οι γυναίκες καθοδηγούνται να κάνουν ασκήσεις μόνες τους με προφορικές οδηγίες ή με οδηγίες που ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο. Οι ασκήσεις χωρίς αξιολόγηση από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια και καθοδήγηση μπορεί όμως να είναι βλαβερές και να επιδεινώσουν την πρόπτωση. Η επιστημονική έρευνα μας πληροφορεί ότι το 50% των γυναικών δεν είναι ικανές να συσπάσουν το πυελικό τους έδαφος και στην προσπάθεια αυτή κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Γι αυτόν το λόγο προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως κύρια  θεραπευτική μέθοδος

ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του πυελικού εδάφους  από εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια, προκειμένου να αποκατασταθεί η υποστηρικτική δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Ωστόσο υπάρχουν οι ειδικές ασκήσεις που ταιριάζουν περισσότερο σε σας. Το πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο και έχει άμεση σχέση με τη σοβαρότητα της πρόπτωσης.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προπτώσεων  με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

 • Αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους
 • Επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους (PFMT)
 • Επανεκπαίδευση της κύστης (Bladder training)
 • Βιοανάδραση (Biofeedback)
 • Υπέρηχος Πραγματικού Χρόνου (URT)
 • Ηλεκτρομυϊκή διέγερση (NMS)

Ανώδυνα και αποτελεσματικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αίσθηση του βάρους στον κόλπο σας και να νιώσετε ξανά ελεύθερο και δυνατό τον κόλπο σας.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, με εξειδίκευση και κλινική εμπειρία στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προπτώσεων με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Σχετικά άρθρα

πονος-υστερεκτομη

Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή) Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο) Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές…

Οσφυο- Πυελικός πόνος στην Eγκυμοσύνη

Συμβουλές για τον Οσφυο- Πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της Eγκυμοσύνης

Ο Οσφυο- Πυελικός Πόνος (PGP) επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται τις αρθρώσεις της πυελικής σας ζώνης όπως απεικονίζονται στην φωτογραφία. Συμπτώματα συχνά αναφέρονται στην ηβική σύμφυση κάτω από την κοιλιά, στην μια πλευρά της οσφύος ή και τις δύο, στο γλουτό ή και κάποιες φορές σε ολόκληρο το πόδι.…

woman-2609115_1280

Χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

Ένας σημαντικός πληθυσμός ασθενών με ουρολογικά, γυναικολογικά και προβλήματα του ορθού παρουσιάζουν άγνωστης αιτιολογίας πόνο στο πυελικό έδαφος ή/και το ουροποιητικό/γεννητικό σύστημα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει το σύνθετο χαρακτήρα, την αιτιοπαθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου (ΧΠΠ) και να αναλύσει όλα τα χρήσιμα για την κλινική πράξη στοιχεία που αφορούν…