Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους.

 1. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή)
 2. Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο)
 3. Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές τομές).

Συνήθως μετά από οποιονδήποτε τρόπο χειρουργικής επέμβασης ακολουθεί πόνος και δυσφορία στην πυελική περιοχή, ο οποίος είναι αναπόφευκτος.

Ο φυσιολογικός μετεγχειρητικός πόνος έχει διάρκεια κάποιων εβδομάδων και πολλές φορές μέχρι και 3 μήνες εξαιτίας του χρόνου που είναι απαραίτητος για την επούλωση του τραύματος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη κλίμακα σχετικά με την χρονική διάρκεια πόνου μετά την υστερεκτομή. Στην κλινική πρακτική βλέπουμε συχνά ασθενείς με συμπτώματα πόνου στην πυελική περιοχή ένα και δύο χρόνια μετά την επέμβαση.

Συνήθως παραπονιούνται για συμπτώματα όπως:

 • Πόνος στην Πλάτη
 • Πόνος στην Οσφύ
 • Πόνος στα Ισχία
 • Πόνος διάχυτος στην κοιλιακή περιοχή
 • Προβλήματα στο έντερο (τυμπανισμός, πόνος, αέρια)
 • Πόνος στην ουροδόχο κύστη, επιτακτικότητα,ακράτεια
 • Δυσκοιλιότητα
 • Πόνος κατά τη Σεξουαλική Επαφή

Πού αποδίδονται όμως αυτά τα συμπτώματα?

Πολλές ασθενείς παραπονιούνται για τον τρόπο του χειρουργείου τους αλλά αυτό δεν ισχύει τις περισσότερες φορές.

Ενώ οι προσεγγίσεις και οι τρόποι χειρουργικής επέμβασης είναι διαφορετικοί, τα συμπτώματα του μετεγχειρητικού πόνου δεν είναι. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι τρόποι χειρουργικής επέμβασης δημιουργούν ουλές και συμφύσεις που μπορούν να περιορίσουν την περιτονία, επηρεάζοντας τη σπλαχνική κίνηση με δυσμενείς επιδράσεις στην αιματική και λεμφική ροή της πυελικής περιοχής. Επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό (υπερτονία) στο Πυελικό Έδαφος με δυνητικά ταυτόχρονη δυσλειτουργία στους μύες του Πυελικού Εδάφους και αντισταθμιστική κατάχρηση των μυών που περιβάλλουν την Οσφυο-Πυελική περιοχή και τα Ισχία.

Πώς αντιμετωπίζονται τα μετεγχειρητικά συμπτώματα πόνου μετά από Υστερεκτομή;

Το Πυελικό Έδαφος είναι μια μυοσκελετική δομή που συνδέεται άμεσα με τα σπλαχνικά όργανα διά μέσου των περιτονιών του νευρικού ιστού και της αγγείωσης.

Κάθε όργανο έχει μια ακούσια κίνηση από μόνο του και μια κίνηση που καθορίζεται από την κίνηση της αναπνοής.

Η αλληλεξαρτώμενη σχέση Σπλαχνικών Οργάνων και Πυελικού Εδάφους δημιουργεί την ανάγκη της ολισθητικής θεραπευτικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του πόνου στην πυελική περιοχή. Ένα προβληματικό Πυελικό Έδαφος θα δημιουργήσει προβλήματα στο Έντερο και αντιστρόφως.

Η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του Πυελικού Εδάφους, εφόσον βέβαια συνδυασθεί με την εφαρμογή των ήπιων χειρισμών της Σπλαχνικής Κινητοποίησης από τα χέρια μιας εξειδικευμένης θεραπεύτριας, απελευθερώνει τις εντάσεις στα σπλαγχνικά όργανα και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονικής κίνησης. Η βελτίωση της αιματικής και λεμφικής ροής αυξάνει την ιδιοδεκτική επικοινωνία στο σώμα, προκειμένου να ενισχύσει τον εσωτερικό του μηχανισμό για καλύτερη Υγεία.

Πόνος μετα από Υστερεκτομή που υπερβαίνει τις έξι εβδομάδες δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη του. Είναι σημαντικό να μην εγκατασταθεί ως Χρόνιος Πυελικός Πόνος εμπλέκοντας και δομές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Μια εξειδικευμένη Φυσικοθεραπεύτρια στην αποκατάσταση του Πυελικού Εδάφους και του Πυελικού Πόνου θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ανώδυνα και αποτελεσματικά τη δυσάρεστη αίσθηση του πόνου και να νοιώσετε ελεύθερη και δυνατή την Πυελική σας περιοχή.

Δρ. Ελένη Κωνσταντινίδου