Κοκκυγοδυνία (πόνος στον κόκκυγα) και Πυελικό Έδαφος

Η Κοκκυγοδυνία είναι ένας πόνος που εντοπίζεται στον κόκκυγα (την ουρίτσα) ή στη περιοχή γύρω από τον κόκκυγα και ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται με την καθιστή θέση. Είναι 5 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Ο κόκκυγας βρίσκεται στο κατώτερο άκρο της σπονδυλικής μας στήλης και ενώνεται με το ιερό οστό, σχηματίζοντας την ιεροκοκκυγική άρθρωση που του επιτρέπει μια μικρή κίνηση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε συνδυασμό με την κίνηση της λεκάνης και των κάτω άκρων. Μοιάζει με άγκυρα στη βάση της λεκάνης, στην οποία συνδέονται μύες, σύνδεσμοι, περιτονία, το κανάλι του νωτιαίου σωλήνα και σπλάχνα. Συμβάλλει στην σταθερότητα του κορμού και τη λειτουργία του Πυελικού Εδάφους.

Οι μύες του Πυελικού Εδάφους αγκιστρώνονται και συνδέονται στον κόκκυγα, υποστηρίζοντας τον πρωκτό και τον κόλπο και εξασφαλίζοντας έτσι την εγκράτεια των ούρων και του εντέρου. Οποιαδήποτε αλλαγή στην φυσιολογική του κίνηση θα επιφέρει δυσλειτουργία στο Πυελικό Έδαφος και αντιστρόφως.

Αίτια της Κοκκυγοδυνίας

Η πιο συνηθισμένη αιτία της κοκκυγοδυνίας είναι η δυσλειτουργική κινητικότητα του κόκκυγα.

Άλλες αιτίες πόνου του κόκκυγα: τραυματισμός στην περιοχή της λεκάνης, κάταγμα μετά από πτώση, εγκυμοσύνη, τοκετός, παχυσαρκία, ασσυμετρία λεκάνης, ανισοσκελία, δυσκοιλιότητα, βλάβες των πυελικών σπλάχνων και μυϊκές ανισορροπίες.

Συμπτώματα της Κοκκυγοδυνίας

Συνήθως οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα παραπονιούνται για:

 • Εντοπισμένο πόνο στη γλουτιαία σχισμή και ευαισθησία στον κόκκυγα.
 • Αύξηση του πόνου με την καθιστή θέση.
 • Πόνο που αυξάνεται κατά την μετακίνηση από καθιστή θέση σε όρθια θέση και αντιστρόφως.
 • Πόνο που αυξάνεται με τις κινήσεις του εντέρου κατά την αφόδευση.
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά την Κοκκυγοδυνία;

Η θέση του κόκκυγα επηρεάζει κάθε τι που τον αγγίζει.

Η εξειδικευμένη αξιολόγηση της πυέλου, της κινητικότητας του κόκκυγα και των μυων του Πυελικού Εδάφους θα μας καθοδηγήσει κατά την αποκατάσταση της Κοκκυγοδυνίας.

Θεραπευτικές παρεμβάσεις:

 • Χειροπρακτικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης του κόκκυγα.
 • Αποκατάσταση των μυών του Πυελικού Εδάφους, που είναι προσκολλημένοι στον κόκκυγα.
 • Διατάσεις των συνδέσμων που συνδέονται με τον κόκκυγα.
 • Αποκατάσταση δυσλειτουργιών της οσφυο-πυελικής περιοχής
 • Διόρθωση της στάσης του σώματος
 • ΚρανιοΙερή θεραπεία για την απελευθέρωση της μήνιγγάς που συνδέει το κρανίο με το ιερό οστό.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους αντιμετωπίζει την Κοκκυγοδυνία μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο θεραπείας με επίκεντρο τον ασθενή εφαρμόζοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές.

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…