Σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες

Οι δυσλειτουργίες των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να κάνουν δύσκολη τη σεξουαλική διείσδυση εξαιτίας του κολπικού πόνου.
Η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία και την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων είναι σχετικά πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις. Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και δεν είναι απλώς η έλλειψη ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας (WHO 1975).
Ο ρόλος του πυελικού εδάφους, και συγκεκριμένα των μυών του πυελικού εδάφους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας, είναι σημαντικός στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι επιφανειακοί μύες του πυελικού εδάφους, ο ισχιοσηραγγώδης και ο βολβοσηραγγώδης, δραστηριοποιούνται κατά τη σεξουαλική διαδικασία, συμβάλλοντας στη λίμπιντο και την ηδονή.
Η δυσλειτουργία των μυών μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία στις γυναίκες (δηλαδή πόνο κατά τη συνουσία) με επιπτώσεις στη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

Το κέντρο φυσικοθεραπείας με εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζει τις σεξουαλικές δυσλειτουργείες με προγράμματα αποκατάστασης των μυών του πυελικού εδάφους και
θεραπείες που περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους (Assessment PFM)
  • Θεραπευτικές ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (PFME)
  • Βιοανάδραση (Biofeedback)
  • Υπέρηχος Πραγματικού Χρόνου (Ultrasound Realtime)
  • Χαλάρωση εναυσματικών σημείων πόνου (Trigger points)
  • Χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους (Relax pelvic floor)
  • Θεραπευτικούς χειροπρακτικούς χειρισμούς (Manual Therapy)

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

πονος-υστερεκτομη

Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή) Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο) Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές…

Οσφυο- Πυελικός πόνος στην Eγκυμοσύνη

Συμβουλές για τον Οσφυο- Πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της Eγκυμοσύνης

Ο Οσφυο- Πυελικός Πόνος (PGP) επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται τις αρθρώσεις της πυελικής σας ζώνης όπως απεικονίζονται στην φωτογραφία. Συμπτώματα συχνά αναφέρονται στην ηβική σύμφυση κάτω από την κοιλιά, στην μια πλευρά της οσφύος ή και τις δύο, στο γλουτό ή και κάποιες φορές σε ολόκληρο το πόδι.…

woman-2609115_1280

Χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

Ένας σημαντικός πληθυσμός ασθενών με ουρολογικά, γυναικολογικά και προβλήματα του ορθού παρουσιάζουν άγνωστης αιτιολογίας πόνο στο πυελικό έδαφος ή/και το ουροποιητικό/γεννητικό σύστημα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει το σύνθετο χαρακτήρα, την αιτιοπαθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου (ΧΠΠ) και να αναλύσει όλα τα χρήσιμα για την κλινική πράξη στοιχεία που αφορούν…