Σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες

Οι δυσλειτουργίες των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να κάνουν δύσκολη τη σεξουαλική διείσδυση εξαιτίας του κολπικού πόνου.
Η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία και την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων είναι σχετικά πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις. Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και δεν είναι απλώς η έλλειψη ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας (WHO 1975).
Ο ρόλος του πυελικού εδάφους, και συγκεκριμένα των μυών του πυελικού εδάφους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας, είναι σημαντικός στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι επιφανειακοί μύες του πυελικού εδάφους, ο ισχιοσηραγγώδης και ο βολβοσηραγγώδης, δραστηριοποιούνται κατά τη σεξουαλική διαδικασία, συμβάλλοντας στη λίμπιντο και την ηδονή.
Η δυσλειτουργία των μυών μπορεί να προκαλέσει δυσπαρευνία στις γυναίκες (δηλαδή πόνο κατά τη συνουσία) με επιπτώσεις στη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

Το κέντρο φυσικοθεραπείας με εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζει τις σεξουαλικές δυσλειτουργείες με προγράμματα αποκατάστασης των μυών του πυελικού εδάφους και
θεραπείες που περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους (Assessment PFM)
  • Θεραπευτικές ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (PFME)
  • Βιοανάδραση (Biofeedback)
  • Υπέρηχος Πραγματικού Χρόνου (Ultrasound Realtime)
  • Χαλάρωση εναυσματικών σημείων πόνου (Trigger points)
  • Χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους (Relax pelvic floor)
  • Θεραπευτικούς χειροπρακτικούς χειρισμούς (Manual Therapy)

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε.  Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…