Σεξουαλικές δυσλειτουργίες & Πυελικό Έδαφος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  Σεξουαλική Υγεία είναι η κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης περιλαμβάνει 4 φάσεις: την φάση της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και της χαλάρωσης. 

Ως Σεξουαλική Δυσλειτουργία ορίζεται κάθε διαταραχή ή δυσφορία στον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης που αναφέρεται από το άτομο σε σχέση με τις διαπροσωπικές του σχέσεις και έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία συχνά συνοδεύεται από σεξουαλικό πόνο και επηρεάζει όχι μόνο τις σεξουαλικές σχέσεις, αλλά και την αίσθηση ταυτότητας και αυτοεκτίμησης ενός ατόμου. Οι άνδρες και οι γυναίκες που βιώνουν σεξουαλικά προβλήματα συχνά πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Αίτια σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Η Σεξουαλική Δυσλειτουργία μπορεί συχνά να προέρχεται από φυσικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικο-πολιτισμικούς και διαπροσωπικούς παράγοντες.

Στα φυσικά αίτια συμπεριλαμβάνονται οι δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους και οι μυοσκελετικές δυσλειτουργίες της οσφυο-πυελικής περιοχής.

Προβλήματα στο έντερο, στην κύστη, στον προστάτη (χρόνια προστατίτιδα), η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, συνεχείς ουρολοιμώξεις, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες και ψυχολογικό στρες μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους και στη συνέχεια Σεξουαλική Δυσλειτουργία.

Οι αιτίες της δυσλειτουργίας του Πυελικού Εδάφους μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα ή υποδραστηριότητα των μυών του Πυελικού Εδάφους.

Ανατομικά οι μύες του Πυελικού Εδάφους στις γυναίκες καταλήγουν και καλύπτουν την κλειτορίδα, συμβάλλοντας στη σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση.
Στους άνδρες οι ίδιοι μύες διευκολύνουν τη στυτική λειτουργία και τη φυσιολογική εκσπερμάτιση.

Οι άνδρες με υπερδραστήριους μυς του πυελικού εδάφους ενδέχεται να αναφέρουν πόνο στους όρχεις, στη βουβωνική χώρα, στην άκρη του πέους, στην κοιλιά, δυσκολία στη στυτική λειτουργεία, πόνο κατά την εκσπερμάτιση ή μετά από αυτήν.

Οι γυναίκες μπορεί να αναφέρουν συμπτώματα καύσου ή κνησμού του αιδοίου, πόνο στην κλειτορίδα και κολπικό πόνο. Επιπλέον, οι άνδρες και οι γυναίκες που βιώνουν δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρουν συχνά συνοδά συμπτώματα από το έντερο και την ουροδόχο κύστη, όπως ακράτεια ούρων ή κοπράνων και διαταραχές κατά την ούρηση.

Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις είναι από τις  προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας.

Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση της Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας αρχίζει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την αξιολόγηση του/της ασθενούς.

Οι εξειδικευμένοι Φυσικοθεραπευτές/τριες του Πυελικού Εδάφους ακολουθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση κατά την αξιολόγηση και τη θεραπεία της δυσλειτουργίας των μυών του Πυελικού Εδάφους, των μυοσκελετικών προβλημάτων και του πόνου.

Συγκεκριμένα με την

  • Αξιολόγηση των μυών του Πυελικού Εδάφους
  • Επανεκπαίδευση της Διαφραγματικής Αναπνοής
  • Χειροπρακτική Θεραπεία
  • Επανεκπαίδευση των μυών του Πυελικού Εδάφους

αποβλέπουμε στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους και της Οσφυο-Πυελικής περιοχής.

Η δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζεται άμεσα με τη Σεξουαλική Δυσλειτουργία.

Η αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας  αποβλέπει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ των αρθρώσεων, των μυών της Πυέλου, του Πυελικού Εδάφους και του Νευρικού Συστήματος

Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, έχοντας μακρά εξειδίκευση στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, αντιμετωπίζει τη Σεξουαλική Δυσλειτουργία μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο θεραπείας με επίκεντρο τον/την ασθενή εφαρμόζοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές.

Παρουσίαση: Ο ρόλος του Πυελικού Εδάφους στην Σεξουαλική Υγεία της Γυναίκας

Κλικ εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση (αρχείο .pdf) για το ρόλο του πυελικού εδάφους στη σεξουαλική υγεία

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…