Σπλαχνική Κινητοποίηση (Visceral Manipulation) στις δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση (Visceral  Munipulation) είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος ( έντερο, στομάχι, κύστη, διάφραγμα κ.ά.) και τις γύρω δομές όπως σύνδεσμοι, νευρικός ιστός, αρτηρίες και φλέβες. Το πυελικό έδαφος είναι μια μυοσκελετική δομή που συνδέεται άμεσα δια μέσου των περιτονιών  του νευρικού ιστού και της αγγείωσης  με τα σπλαχνικά όργανα.

Κάθε όργανο έχει μια ακούσια κίνηση από μόνο του και μια κίνηση που καθορίζεται από την κίνηση της αναπνοής.

Η λειτουργία των σπλάχνων βασίζεται σε αλληλεξαρτώμενες κινήσεις που συμβαίνουν στα όργανα και στις παρακείμενες δομές. Ο υποστηριχτικός ρόλος του Πυελικού Εδάφους στα σπλαχνικά όργανα (κύστη, μήτρα ,έντερο) επηρεάζεται από την κίνηση του διαφράγματος και των σπλάχνων καθώς και από την ενδοκοιλιακή πίεση.

Ελλειμματική κίνηση των σπλάχνων μπορεί να προκύψει από μια προσκόλληση μεταξύ δύο ιστών ή οργάνων, από χειρουργικές ουλές, συμφύσεις, λοιμώξεις, ασθένειες, τραυματικές βλάβες, εγκυμοσύνη, συναισθήματα, διατροφή και κακή στάση σώματος. Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους μπορεί να προκύψει από φυσιολογικές καταστάσεις (εγκυμοσύνη, τοκετός) , και παθολογικές καταστάσεις όπως δυσλειτουργίες σπλαχνικών οργάνων (διαφραγμα, έντερο, κύστη, μήτρα, προστάτης) , συνεχείς ουρολοιμώξεις , χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, συναισθήματα, διατροφή και κακή στάση σώματος.

Η αλληλοεξαρτώμενη σχέση σπλαχνικών οργάνων και πυελικού εδάφους δημιουργεί  την ανάγκη της ολισθητικής θεραπευτικής προσέγγισης στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. 

Ένα προβληματικό έντερο θα δημιουργήσει προβλήματα στο πυελικό έδαφος και αντιστρόφως.

Η εφαρμογή των ήπιων χειρισμών της Σπλαχνικής Κινητοποίησης από τα χέρια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή απελευθερώνει τις εντάσεις στα σπλαγχνικά όργανα και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονικής κίνησής τους εφ’ όσον βέβαια συνδυάζεται με την φυσιολογική λειτουργία του πυελικού εδάφους.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση αναπτύχθηκε από τον Jean-Pierre Barral, έναν Γάλλο Οστεοπαθητικό και Φυσικοθεραπευτή, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά εξελιγμένη και συγκεκριμένη τεχνική θεραπείας που αποκαθιστά τη φυσιολογική κίνηση και λειτουργία των σπλαχνικών οργάνων.

«Ο σκοπός της Σπλαχνικής Κινητοποίησης είναι να αναπλάσει, να εναρμονίσει και να αυξήσει την ιδιοδεκτική επικοινωνία στο σώμα, προκειμένου να ενισχύσει τον εσωτερικό του μηχανισμό για καλύτερη υγεία.»
Jean-Pierre Barral, D.O.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση ενδείκνυται σε δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους όπως

 • Χρόνιος Πυελικός Πόνος
 • Ενδομητρίωση
 • Δυσμηνόρροια
 • Δυσπαρευνία
 • Διάμεση κυστίτιδα
 • Συχνουρία
 • Επιτακτικότητα
 • Ακράτεια ούρων
 • Ακράτεια έντερου
 • Προπτώσεις πυελικών οργάνων
 • Προστατίτιδα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Κοιλιακό άλγος
 • Κοιλιακοί σπασμοί
 • Μετεγχειρητικός πόνος ουλώδους ιστού
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Άγχος και κατάθλιψη

Η εφαρμογή των ήπιων χειρισμών της Σπλαχνικής Κινητοποίησης από τα χέρια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή απελευθερώνει τις εντάσεις στα σπλαγχνικά όργανα και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονικής κίνησής τους εφ’ όσον βέβαια συνδυάζεται με την φυσιολογική λειτουργία του πυελικού εδάφους.

Σχετικά άρθρα

πονος-υστερεκτομη

Πόνος μετά από την Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κοιλιακή υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται κοιλιακά, τομή κοιλιακή) Διακολπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο) Λαπαροσκοπική υστερεκτομή (η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο, κάποιες μικρές κοιλιακές…

Οσφυο- Πυελικός πόνος στην Eγκυμοσύνη

Συμβουλές για τον Οσφυο- Πυελικό πόνο κατά την διάρκεια της Eγκυμοσύνης

Ο Οσφυο- Πυελικός Πόνος (PGP) επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται τις αρθρώσεις της πυελικής σας ζώνης όπως απεικονίζονται στην φωτογραφία. Συμπτώματα συχνά αναφέρονται στην ηβική σύμφυση κάτω από την κοιλιά, στην μια πλευρά της οσφύος ή και τις δύο, στο γλουτό ή και κάποιες φορές σε ολόκληρο το πόδι.…

woman-2609115_1280

Χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

Ένας σημαντικός πληθυσμός ασθενών με ουρολογικά, γυναικολογικά και προβλήματα του ορθού παρουσιάζουν άγνωστης αιτιολογίας πόνο στο πυελικό έδαφος ή/και το ουροποιητικό/γεννητικό σύστημα. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει το σύνθετο χαρακτήρα, την αιτιοπαθογένεια και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου (ΧΠΠ) και να αναλύσει όλα τα χρήσιμα για την κλινική πράξη στοιχεία που αφορούν…