Σπλαχνική Κινητοποίηση (Visceral Manipulation) στις δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση (Visceral  Munipulation) είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος ( έντερο, στομάχι, κύστη, διάφραγμα κ.ά.) και τις γύρω δομές όπως σύνδεσμοι, νευρικός ιστός, αρτηρίες και φλέβες. Το πυελικό έδαφος είναι μια μυοσκελετική δομή που συνδέεται άμεσα δια μέσου των περιτονιών  του νευρικού ιστού και της αγγείωσης  με τα σπλαχνικά όργανα.

Κάθε όργανο έχει μια ακούσια κίνηση από μόνο του και μια κίνηση που καθορίζεται από την κίνηση της αναπνοής.

Η λειτουργία των σπλάχνων βασίζεται σε αλληλεξαρτώμενες κινήσεις που συμβαίνουν στα όργανα και στις παρακείμενες δομές. Ο υποστηριχτικός ρόλος του Πυελικού Εδάφους στα σπλαχνικά όργανα (κύστη, μήτρα ,έντερο) επηρεάζεται από την κίνηση του διαφράγματος και των σπλάχνων καθώς και από την ενδοκοιλιακή πίεση.

Ελλειμματική κίνηση των σπλάχνων μπορεί να προκύψει από μια προσκόλληση μεταξύ δύο ιστών ή οργάνων, από χειρουργικές ουλές, συμφύσεις, λοιμώξεις, ασθένειες, τραυματικές βλάβες, εγκυμοσύνη, συναισθήματα, διατροφή και κακή στάση σώματος. Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους μπορεί να προκύψει από φυσιολογικές καταστάσεις (εγκυμοσύνη, τοκετός) , και παθολογικές καταστάσεις όπως δυσλειτουργίες σπλαχνικών οργάνων (διαφραγμα, έντερο, κύστη, μήτρα, προστάτης) , συνεχείς ουρολοιμώξεις , χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, συναισθήματα, διατροφή και κακή στάση σώματος.

Η αλληλοεξαρτώμενη σχέση σπλαχνικών οργάνων και πυελικού εδάφους δημιουργεί  την ανάγκη της ολισθητικής θεραπευτικής προσέγγισης στις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. 

Ένα προβληματικό έντερο θα δημιουργήσει προβλήματα στο πυελικό έδαφος και αντιστρόφως.

Η εφαρμογή των ήπιων χειρισμών της Σπλαχνικής Κινητοποίησης από τα χέρια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή απελευθερώνει τις εντάσεις στα σπλαγχνικά όργανα και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονικής κίνησής τους εφ’ όσον βέβαια συνδυάζεται με την φυσιολογική λειτουργία του πυελικού εδάφους.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση αναπτύχθηκε από τον Jean-Pierre Barral, έναν Γάλλο Οστεοπαθητικό και Φυσικοθεραπευτή, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά εξελιγμένη και συγκεκριμένη τεχνική θεραπείας που αποκαθιστά τη φυσιολογική κίνηση και λειτουργία των σπλαχνικών οργάνων.

«Ο σκοπός της Σπλαχνικής Κινητοποίησης είναι να αναπλάσει, να εναρμονίσει και να αυξήσει την ιδιοδεκτική επικοινωνία στο σώμα, προκειμένου να ενισχύσει τον εσωτερικό του μηχανισμό για καλύτερη υγεία.»
Jean-Pierre Barral, D.O.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση ενδείκνυται σε δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους όπως

 • Χρόνιος Πυελικός Πόνος
 • Ενδομητρίωση
 • Δυσμηνόρροια
 • Δυσπαρευνία
 • Διάμεση κυστίτιδα
 • Συχνουρία
 • Επιτακτικότητα
 • Ακράτεια ούρων
 • Ακράτεια έντερου
 • Προπτώσεις πυελικών οργάνων
 • Προστατίτιδα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Κοιλιακό άλγος
 • Κοιλιακοί σπασμοί
 • Μετεγχειρητικός πόνος ουλώδους ιστού
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Άγχος και κατάθλιψη

Η εφαρμογή των ήπιων χειρισμών της Σπλαχνικής Κινητοποίησης από τα χέρια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή απελευθερώνει τις εντάσεις στα σπλαγχνικά όργανα και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονικής κίνησής τους εφ’ όσον βέβαια συνδυάζεται με την φυσιολογική λειτουργία του πυελικού εδάφους.

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…