Ο Χρόνιος Πυελικός Πόνος είναι ένας πόνος που εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή της λεκάνης, στο κοιλιακό τοίχωμα ή κάτω από τον ομφαλό, στην περιοχή της οσφύος ή στους γλουτούς, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή και τον κόκκυγα.
Στις παθήσεις που προκαλούν τον Χρόνιο Πυελικό Πόνο σύμφωνα με τον πίνακα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνονται:
Ουρολογικές παθήσεις |
Σύνδρομο επώδυνης Ουροδόχου Κύστης /Διάμεση κυστίτιδα, Ουρηθρική συνδρομή |
Γυναικολογικές Παθήσεις |
Επώδυνη συνδρομή σχετιζόμενη με Ενδομητρίωση, Κολεοδυνία / Δυσπαρευνία, Αιδοιοδυνία (Σύνδρομο επώδυνου αιδοίου) |
Εντερικές Παθήσεις |
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Πρωκτικού Πόνου |
Νευρολογικές παθήσεις |
Νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου |
Μυϊκές παθήσεις |
Σύνδρομο του Ανελκτήρα του Πρωκτού, Υπερτονία του Πυελικού Εδάφους, Κοκκυγοδυνία |
Ο Πυελικός Πόνος είναι ένας ισχυρός, μη καλά εντοπισμένος – ενοχλητικός πόνος, καυστικός που πολλές φορές δημιουργεί αίσθημα μαχαιριάς ή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι συνεχής ή υποτροπιάζων για περισσοτέρους από 3 μήνες και αφορά το 27% των γυναικών. Εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και κάποιες φορές συνδέεται με τη σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα χρόνιου πυελικού πόνου
Συνήθως οι γυναίκες με αυτό το πρόβλημα παραπονιούνται για:
- Πόνο στον κόκκυγα, στα γεννητικά όργανα, στο περίνεο, στον κόλπο και στα χείλη του αιδοίου.
- Πίεση, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή της λεκάνης, του περινέου, γεννητικών οργάνων, της ουρήθρας και του πρωκτού.
- Προβλήματα στο έντερο: πρωκτικός πόνος, αίσθησης ατελούς εκκένωσης, χρόνιος υπεραερισμός και πόνος κατά τον αερισμό των εντέρων.
- Προβλήματα της ουροδόχου κύστης: πόνος στη κύστη, συχνουρία, επιτακτικότητα, αίσθηση ατελούς εκκένωση της κύστης ή μειωμένη ροή των ουρών.
- Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν.
- Άγχος, κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα στρες.
Γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα από μια ουρολογική / γυναικολογική προοπτική δοκιμάζοντας διάφορες θεραπείες χωρίς αποτελέσματα. Η βασική αιτία της αποτυχημένης θεραπείας έγκειται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εκτεταμένες κλινικές εξετάσεις δεν καταλήγουν σε εμφανή παθολογικά ευρήματα, ωστόσο «η έλλειψη φυσικών ευρημάτων δεν αναιρεί την υποκειμενική εμπειρία του πόνου της ασθενούς και δεν αποδεικνύει την απουσία παθολογίας της πυέλου».
Επιπλέον αποτυχημένες θεραπείες, διαφορετικές εξηγήσεις για τον πόνο, κακές πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορούν να αυξάνουν τον πόνο, να δημιουργούν απογοήτευση και έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών.
Πρόσφατα άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα μυοσκελετικά προβλήματα στην περιοχή της λεκάνης και για τον ρόλο των μυών του πυελικού εδάφους, των οποίων τυχόν δυσλειτουργία εμπλέκεται τόσο στη δημιουργία όσο και στη διατήρηση του χρόνιου πυελικού πόνου. Πολλά συμπτώματα του πυελικού πόνου αποδίδονται σε ένα «υπερδραστήριο» ή «υπερτονικό» πυελικό έδαφος.
Η αντιμετώπιση του Πυελικού Πόνου αποβλέπει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ των αρθρώσεων, των μυών της Πυέλου, του Πυελικού Εδάφους και του Νευρικού Συστήματος.
Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις είναι από τις πρώτες προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Πυελικού Πόνου, έδειξε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περιλαμβάνει: