Χρόνιος Πυελικός Πόνος στις Γυναίκες

Ο Χρόνιος Πυελικός Πόνος είναι ένας πόνος που εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή της λεκάνης, στο κοιλιακό τοίχωμα ή κάτω από τον ομφαλό, στην περιοχή της οσφύος ή στους γλουτούς, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή και τον κόκκυγα.

Στις παθήσεις που προκαλούν τον Χρόνιο Πυελικό Πόνο σύμφωνα με τον πίνακα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνονται:

Ουρολογικές παθήσεις Σύνδρομο επώδυνης Ουροδόχου Κύστης /Διάμεση κυστίτιδα,  Ουρηθρική συνδρομή
Γυναικολογικές Παθήσεις Επώδυνη συνδρομή σχετιζόμενη με Ενδομητρίωση, Κολεοδυνία / Δυσπαρευνία, Αιδοιοδυνία (Σύνδρομο επώδυνου αιδοίου)
Εντερικές Παθήσεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Πρωκτικού Πόνου
Νευρολογικές παθήσεις Νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου
Μυϊκές παθήσεις Σύνδρομο του Ανελκτήρα του Πρωκτού, Υπερτονία του Πυελικού Εδάφους, Κοκκυγοδυνία

Ο Πυελικός Πόνος είναι ένας ισχυρός, μη καλά εντοπισμένος – ενοχλητικός πόνος, καυστικός που πολλές φορές δημιουργεί αίσθημα μαχαιριάς ή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι συνεχής ή υποτροπιάζων για περισσοτέρους από 3 μήνες και αφορά το 27% των γυναικών. Εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και κάποιες φορές συνδέεται με τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα χρόνιου πυελικού πόνου

Συνήθως οι γυναίκες με αυτό το πρόβλημα παραπονιούνται για:

  • Πόνο στον κόκκυγα, στα γεννητικά όργανα, στο περίνεο, στον κόλπο και στα χείλη του αιδοίου.
  • Πίεση, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή της λεκάνης, του περινέου, γεννητικών οργάνων, της ουρήθρας και του πρωκτού.
  • Προβλήματα στο έντερο: πρωκτικός πόνος, αίσθησης ατελούς εκκένωσης, χρόνιος υπεραερισμός και πόνος κατά τον αερισμό των εντέρων.
  • Προβλήματα της ουροδόχου κύστης: πόνος στη κύστη, συχνουρία, επιτακτικότητα, αίσθηση ατελούς εκκένωση της κύστης ή μειωμένη ροή των ουρών.
  • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν.
  • Άγχος, κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα στρες.

Γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα από μια ουρολογική / γυναικολογική προοπτική δοκιμάζοντας διάφορες θεραπείες χωρίς αποτελέσματα. Η βασική αιτία της αποτυχημένης θεραπείας έγκειται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εκτεταμένες κλινικές εξετάσεις δεν καταλήγουν σε εμφανή παθολογικά ευρήματα,  ωστόσο «η έλλειψη φυσικών ευρημάτων δεν αναιρεί την υποκειμενική εμπειρία του πόνου της ασθενούς και δεν αποδεικνύει την απουσία παθολογίας της πυέλου».

 Επιπλέον αποτυχημένες θεραπείες, διαφορετικές εξηγήσεις για τον πόνο, κακές πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορούν να αυξάνουν τον πόνο, να δημιουργούν απογοήτευση και έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Πρόσφατα  άρχισε να  εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα μυοσκελετικά προβλήματα στην περιοχή  της λεκάνης  και για τον ρόλο των μυών του πυελικού εδάφους, των οποίων τυχόν δυσλειτουργία εμπλέκεται τόσο στη δημιουργία όσο και στη διατήρηση του χρόνιου πυελικού πόνου. Πολλά συμπτώματα του πυελικού πόνου αποδίδονται σε ένα «υπερδραστήριο» ή «υπερτονικό» πυελικό έδαφος.

Η αντιμετώπιση του Πυελικού Πόνου αποβλέπει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ των αρθρώσεων, των μυών της Πυέλου, του Πυελικού Εδάφους και του Νευρικού Συστήματος.

Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις είναι από τις πρώτες προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Πυελικού Πόνου, έδειξε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περιλαμβάνει:

Η φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση πρέπει να είναι εκτενής και να περιλαμβάνει όλες τις πιθανές πηγές πόνου. Για να ερευνηθούν πλήρως οι εν τω βάθει πυελικοί μύες είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη δακτυλική κολπική εξέταση.

Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στην κίνηση του πυελικού διαφράγματος. Η επανάληψη της ασύμμετρης διαφραγματικής κίνησης θα επηρεάσει τον τόνο των μυών του πυελικού εδάφους προκαλώντας υπερτονία ή αδυναμία των μυών με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του.

Πολλές μελέτες προτείνουν την χειροπρακτική θεραπεία για την αποκατάσταση του χρόνιου πυελικού πόνου. Η συμπίεση των εναυσματικών σημείων (trigger point) μέσω του κόλπου, καθώς και τεχνικές μαλακών ιστών μπορούν να εφαρμοστούν με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος ( έντερο, διάφραγμα, κύστη, μήτρα κ.ά.) και τις γύρω δομές όπως σύνδεσμοι, νευρικός ιστός, αρτηρίες και φλέβες. Το Πυελικό Έδαφος συνδέεται άμεσα διά μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με τα σπλαχνικά όργανα.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους, καθώς και στην εκπαίδευση του ασθενούς στη χαλάρωση των μυών.

Η χρήση της βιοανάδρασης στο υπερδραστήριο πυελικό έδαφος στοχεύει στην αντικειμενοποίηση και ποσοτικοποίηση του προβλήματος, καθώς και στην εκπαίδευση του ασθενούς στη χαλάρωση των μυών.

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους και επανεκπαιδεύονται στη σωστή λειτουργία τους. Αλλάζοντας την μορφολογία των μυών έχουμε βελτίωση της νευρομυϊκής λειτουργίας.

Η διόρθωση της στάσης του σώματος σε ασθενείς με χρόνιο πυελικό πόνο έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές μελέτες.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους έχοντας εξειδίκευση στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους αντιμετωπίζει τον χρόνιο πυελικό πόνο μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο θεραπείας με επίκεντρο τον ασθενή εφαρμόζοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…