χρονιος πυελικος πονος στους αντρες

Χρόνιος Πυελικός Πόνος στους Άνδρες

Ο Πυελικός Πόνος είναι ένα συχνό ιατρικό πρόβλημα που αφορά το 8%- 27% των ανδρών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις άρχισαν να ρίχνουν φως στην παθοφυσιολογία του Πυελικού Πόνου και να ενοχοποιούν νευρο-μυοσκελετικές δομές όπως αρθρώσεις, μύες και νεύρα της περιοχής. Εκδηλώνεται επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρόλο των μυών του Πυελικού Εδάφους, των οποίων η δυσλειτουργία εμπλέκεται τόσο στη δημιουργία όσο και στη διατήρηση των συνδρόμων του Χρόνιου Πυελικού Πόνου.

 

Συμπτώματα χρόνιου πυελικού πόνου

Συνήθως οι άνδρες με αυτό το πρόβλημα παραπονιούνται για συμπτώματα όπως

  • Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, στο περίνεο, στον πρωκτό ή στα γεννητικά όργανα
  • Πίεση, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή της λεκάνης, του περινέου, του πέους, των όρχεων, της ουρήθρας και του ορθού.
  • Προβλήματα στο έντερο: πρωκτικός πόνος, αίσθησης ατελούς εκκένωσης, χρόνιος υπεραερισμός και πόνος κατά τον αερισμό των εντέρων.
  • Προβλήματα της ουροδόχου κύστης: πόνος στη κύστη, συχνουρία, επιτακτικότητα, αίσθηση ατελούς εκκένωση της κύστης ή μειωμένη ροή των ουρών.
  • Πόνο κατά την σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν, ή κατά την εκσπερμάτιση.
  • Άγχος, κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα στρες.

Άνδρες με αυτά τα συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα από μια ουρολογική προοπτική η οποία εστιάζει στον προστάτη δοκιμάζοντας διάφορες θεραπείες χωρίς αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η διάγνωση του Πυελικού Πόνου είναι συχνά εσφαλμένη ή κακώς διαχειριζόμενη καθώς δεν απεικονίζεται σε συνήθεις εξετάσεις.

Επιπλέον αποτυχημένες θεραπείες, διαφορετικές εξηγήσεις για τον πόνο, κακές πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορούν να αυξάνουν τον πόνο να δημιουργούν απογοήτευση και να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο την ποιότητα ζωής των ανδρών.

Η αντιμετώπιση του Πυελικού Πόνου προσβλέπει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ των αρθρώσεων, των μυών της Πυέλου, του Πυελικού Εδάφους και του Νευρικού Συστήματος.

Η εξειδικευμένη Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση του Χρόνιου Πυελικού Πόνου περιλαμβάνει

Η φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση πρέπει να είναι εκτενής και να περιλαμβάνει όλες τις πιθανές πηγές πόνου (μυοσκελετικές δομές της πυέλου, πυελικό έδαφος). Για να ερευνηθούν πλήρως οι εν τω βάθει πυελικοί μύες είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη δακτυλική πρωκτική αξιολόγηση.

Η επανάληψη της ασύμμετρης διαφραγματικής κίνησης θα επηρεάσει τον μυικό τόνο των μυών του Πυελικού Εδάφους προκαλώντας υπερτονία ή αδυναμία των μυών με δυσμενείς επιπτώσεις στην λειτουργία του. Η βελτίωση της κίνησης του διαφράγματος έχει άμεση επιρροή στη κίνηση του πυελικού διαφράγματος και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών.

Πολλές μελέτες προτείνουν την χειροπρακτική θεραπεία (manual therapy) για την αποκατάσταση του Χρόνιου Πυελικού Πόνου. Η συμπίεση των εναυσματικών σημείων (Trigger point) μέσω του ορθού, καθώς και τεχνικές μαλακών ιστών (όπως μάλαξη συνδετικού ιστού και διατάσεις) μπορούν να εφαρμοστούν με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η χρήση της βιοανάδρασης στο υπερδραστήριο Πυελικό Έδαφος στοχεύει στην αντικειμενοποίηση και ποσοτικοποίηση του προβλήματος, καθώς και στην εκπαίδευση του ασθενούς στη χαλάρωση των μυών.

Η χρήση του Υπέρηχου Πραγματικού Χρόνου στοχεύει στην αξιολόγηση των μυών του Πυελικού Εδάφους καθώς και στην εκπαίδευση του ασθενούς στη χαλάρωση των μυών.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια χειροπρακτική θεραπευτική τεχνική που αφορά τα σπλαχνικά όργανα του σώματος ( έντερο, διάφραγμα, κύστη, προστάτη κ.ά.) και τις γύρω δομές όπως σύνδεσμοι, νευρικός ιστός, αρτηρίες και φλέβες. Το Πυελικό Έδαφος συνδέεται άμεσα δια μέσου των περιτονιών, του νευρικού ιστού και της αγγείωσης με τα σπλαχνικά όργανα.

Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη συνειδητοποίηση των μυών του Πυελικού Εδάφους και επανεκπαιδεύονται στη σωστή λειτουργία τους. Αλλάζοντας την μορφολογία των μυών έχουμε βελτίωση της νευρομυϊκής λειτουργίας.

Η διόρθωση της Στάσης του Σώματος σε ασθενείς με Χρόνιο Πυελικό Πόνο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές μελέτες.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους έχοντας εξειδίκευση στην αποκατάσταση του πυελικού εδάφους αντιμετωπίζει τον χρόνιο πυελικό πόνο μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο θεραπείας με επίκεντρο τον ασθενή εφαρμόζοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές.

Εμπιστευθείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Πυελικού Εδάφους, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προλάβει πολλές δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους. Μην αφήνετε το πυελικό σας έδαφος στην τύχη του!

Σχετικά άρθρα

Woman with incontinence problem is holding her crotch

Διαταραχές ούρησης σε διαβητικούς ασθενείς: νεότερα δεδομένα στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία

Οι διαταραχές ούρησης αποτελούν μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, αν και είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού τους. Στο παράοον άρθρο γίνεται ανασκόπηση των παθογενετικών μηχανισμών, που προτείνοται για την εξήγησή τους, σύνοψη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων και περιγραφή των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων. Συγγραφείς: Γ.Δ. Γιαγλής, Ε. Κωνσταντινίδου, Α. Αποστολίδης Διαβάστε το άρθρο…

pelvic

Exploring sexual attitudes of students in health professions

Patients’ sexual concerns are frequently underestimated because of health professionals’ reluctance to address sexual health issues. Though it has been documented that sexual attitudes are extremely influential in everyday clinical practice, limited data exist on identifying health professionals’ attitudes. Συγγραφείς: Papaharitou S, Nakopoulou E, Moraitou M, Tsimtsiou Z, Konstantinidou E, Hatzichristou D. Διαβάστε το άρθρο…

IMG_0543

Οι επιδράσεις της έντονης επιθυμίας για ούρηση στην βάδιση σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακράτεια και εγκράτεια που είναι επιρρεπείς στις πτώσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη για τις συνέπειες της έντονης επιθυμίας για ούρηση σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας που κινδυνεύουν από πτώσεις. Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι η ακράτεια ούρων που επηρεάζει το 42% των γυναικών με…